A jégkorongban egészen apró tényezők határozzák meg, hogy egy csapat, vagy egy játékos sikeres lesz-e. Minél magasabb szintre megyünk, annál inkább igaz, hogy nüanszok döntenek arról, hogy ki örül egy adott mérkőzés végén. Ahhoz, hogy valaki gólt szerezzen, adjon egy jó passzt, vagy blokkoljon egyet, esetleg visszaérjen védekezni egy alapvető hozzávaló elengedhetetlen. Ez pedig a korcsolyázás, ami vitathatatlanul az egyik legfontosabb eleme a kedvenc sportunknak.

A korcsolyák évtizedek, vagy talán inkább már századok óta ugyanazon az elven működnek: mindkét lábon van egy-egy penge, és minden pengén van két-két egyenes él, amelyek segítségével előre, hátra, jobbra és balra haladhatunk.

És bár az innováció a jégkorongban is hangsúlyosan jelen van, a korcsolyák pengéi valahogy kimaradtak az igazán nagy fejlesztésekből, és lényegüket tekintve még mindig ugyanazon az elven működnek, ahogy évtizedekkel ezelőtt is.

Itt jön a képbe Makai Miklós, gépészmérnök, sikeres vállalkozó és nem mellesleg jégkorongos apuka, aki a kisfia egyik edzésén a lelátóról arra lett figyelmes, hogy sokat esnek-kelnek a gyerekek, főleg kanyarodáskor. Erről aztán egy ‘90-es évekbeli sítúra jutott eszébe, ahol életében először próbálta ki a síelést, és ahol a párhuzamos lécek már-már megutáltatták vele a sportot, amikor valaki felajánlotta, hogy próbálja ki a carving lécét, amivel aztán egy pillanat alatt ráérzett a technikára, siklott és kanyarodott.

Ebből a gondolatmenetből aztán hamar óriási kutatás kerekedett, aminek a célja az volt, hogy kiderüljön, hogy lehetne-e javítani úgy a pengéken, hogy közben a meglévő pozitív tulajdonságokon ne rontson az újítás. Rengeteg videóelemzés, szoftveres modellezés, prototípus készítés és elképesztő mennyiségű munkaóra után aztán megszületett az XCBlade.

Az XCBlade egy olyan világszabadalmi oltalom alatt álló aszimmetrikus 3D élkiképzésű korcsolyapenge, amelynek a használatával valós előnyt érhetnek el a játékosok, ez a javulás pedig másodpercekben mérhető, ami egy olyan kiélezett sportnál, mint a jégkorong alapvetően meghatározhatja egy-egy mérkőzés, sorozat, de akár bajnokság kimenetelét is.

Az XCBlade penge mindkét éle fokozatosan és eltérően szélesedik és emelkedik is a középső, párhuzamos résztől kezdve előre és hátra egyaránt. Ez a forradalmian új megközelítés pedig körülbelül 5-10%-os javulást eredményez mind sebességben mind stabilitásban kanyarodáskor és szűk fordulókban. Ráadásul eközben az egyenesekben sem csökken a korcsolya hatékonysága, köszönhetően például annak, hogy a magasan ötvözött szerszámacélból, 5 tengelyes CNC technológiával készülő pengéket hőkezelik, köszörülik, majd a legfejlettebb, szerszámiparban használt nano DLC (Diamond Like Carbon) vagy PVD (Physical Vapor Deposition) bevonattal látják el, ami egyrészt csökkenti a penge súrlódási ellenállását, másrészt növeli az él tartósságát is. 

Persze azok tudnak igazán sokat segíteni egy ilyen termék fejlesztésénél, akik nap mint nap használják ezeket az eszközöket magas szinten. Épp ezért az XCBlade fejlesztésében évek óta segítenek neves edzők, profi csapatok felszerelés menedzserei, illetve felnőtt és utánpótlás válogatott játékosok egyaránt.

Óriási dolog tehát, hogy a Hungary Talent 3 on 3 XCBlade Ice Hockey Challenge Tournament eseményének ilyen nívós, innovatív névadó szponzort sikerült találni. Nagy öröm emellett, hogy ez a kezdeményezés, amely alapjaiban forgathatja fel a jégkorongos iparágat, az ötlet megszületésétől egészen a gyártásig magyar.

Aki tehát az elsők között szeretné kipróbálni a legmodernebb technológiákkal készülő XCBlade pengéket, annak van egy jó hírünk: a május 25-én, a Vasas Jégcentrumban reggel 8 órakor kezdődő eseményen egész nap ki lehet majd próbálni a pengéket, és személyesen is megtapasztalhatja bárki, hogy mekkora javulást jelent a hétköznapi pengékhez képest az XCBlade!