Babic Vladimir, az XCBlade Hungary Talent vezetője és a Gyerek Világbajnokság főszervezője válaszolt olyan kérdésekre, amelyek sokszor felmerültek.

Sokan kérdezik, hogy milyen formátumban zajlik majd az idei Gyerek Világbajnokság, 3-3 vagy 5-5 ellen, mivel az idei évtől kezdve az MJSZ U8-as és U10-es bajnokságában 5-5 elleni játék van.

Babic Vladimir: - Mivel benne vagyok a mentor edzői programban, így nagyon sokat beszéltünk az alsó korosztályokról és arról az irányról, amerre szeretnénk, hogy haladjon az utánpótlás képzés. Véleményem szerint országos szinten jó ez az irány, hiszen egyre szélesebb a bázis, ami nagyon fontos!
Jelenleg nagy változáson megy át a teljes rendszer, hiszen 5-5 ellen játszanak a gyerekek, amiről nekem nagyon pozitív a véleményem, hiszen régebben, mondjuk 15 évvel ezelőtt soha nem volt kispályás bajnokság.
Akkor a jeges- és száraz edzéseken, de még az utcán is 3-3, 5-5, 7-7, sőt, sokszor 12-12 ellen játszottunk kis és nagy területen egyaránt és soha nem foglalkoztunk azzal, hogy ki a hátvéd és ki a csatár, nem volt eredményjelző tábla sem, de a végén mégis mindenki tudta, hogy mennyi az eredmény. Egy mindig biztos volt: minden meccset meg akartunk nyerni és minden meccset nagyon élveztünk. Van, ami nem változik, hiszen most sincs eredmény, de mégis mindenki tudja, hogy mennyi lett a meccs. A lényeg nem változott, egy a cél, hogy a jégkorongot minél többen nézzék, játsszák és szeressék Magyarországon, hiszen ez a legjobb sport a világon. A Gyerek Világbajnokságot már ötödször szervezzük meg, mindig 3-3 ellen játszottunk és ez idén is így lesz - hogy mit hoz a jövő, azt pedig természetesen még nem tudjuk.

Ugyancsak sokszor felmerül a kérdés, hogy csak Magyarországról regisztrálhatnak a játékosok?

Babic Vladimir: - Az utóbbi években is volt példa arra, hogy játékosok Felvidékről vagy Erdélyből regisztráltak. Mindig rugalmasak vagyunk, mert például az erdélyi és felvidéki játékosok és klubok nagyon régóta játszanak a magyar bajnokságban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok olyan magyar születésű gyerek érkezik az eseményre, akik épp Németországban, Svájcban vagy Ausztriában élnek a szüleikkel. Idén is sokan érdeklődnek a Gyerek Világbajnokság iránt, aminek természetesen nagyon örülünk. Fontos megjegyezni, hogy aki nem akar lemaradni a 2020. február 8-án megrendezésre kerülő U9-es, és a 2020. február 9-i U10-es eseményekről, az ne hagyja az utolsó pillanatra a regisztrációt, hiszen még egy hónapig lehet regisztrálni, november 30-ig.