A tavaly életrehívott Elit Képzés nem titkolt célja, hogy a Hungary Select tehetséges játékosainak kínáljon feljődési lehetőséget. Babic Vladimírrel, az esemény kitalálójával beszélgettünk. 

- Mi is a Hungary Select?

Babic Vladimír: - A Hungary Talent alá tartoznak a Hungary Select csapatok, ami 2016-ban a 2006-os és 2007-es korosztállyal indult először külföldi tornákon – igaz, egyszer még a 2005-ös korosztály is utazott. 2017 óta minden évben egy korosztály csatlakozott – így most már a 2013-asoknál járunk, és nyolc korosztállyal dolgoztunk együtt. Velük évente egy, maximum két alkalommal utaztunk külföldre. Fontos, hogy a Hungary Select nem válogatott csapat. Mivel a válogatottak a Magyar Jégkorong Szövetség gondozásában U13-as korosztályban kezdődik, ezért mi épp eddig a korig igyekszünk egy plusz lehetőséget nyújtani a tehetséges játékosoknak. A 2005, 2006 és 2007-es korosztály tehát már "kiöregedett" ebből a projektből, a 2008-asok pedig idén szerepelnek utoljára a Hungary Select programjában.

- Hogy jött az Elit Képzés?

B.V.: - 2020-ban először indítottuk el az Elit Képzés három hónapos programját, ahol minden Hungary Select korosztály maximum 10 napot tudott nálunk készülni a következő szezonra. Azt talán nem kell mondanunk, hogy minden évben rengeteg gyerek keresi nyáron azt a megoldást, hogy a kellemeset összekösse a hasznossal – azaz, hogy nyári felkészülési táborban készüljön a következő jeges szezon kihívásaira, miközben azért a játék és a barátok is ott vannak az edzések mellett. Kialakult egy nyári táboros kultúra, aminek nagyon örülünk, mert így fog tudni fejlődni a magyar jégkorong. Az ilyen fejlesztő táborok, a campek nagyon sok új pozitív impulzust tudnak adni a gyerekeknek. A legfontosabb azonban továbbra is az a munka, amit az egyesületekben végeznek egész évben – így kiemelt figyelmet érdemel, hogy milyen képzést kapnak a magyar játékosok.

- Az Elit Képzésre hogy lehet regisztrálni ?

V.B: - Ahogy már említettem, az Elit Képzésre csak a Hungary Select csapatokban játszó tehetséges gyerekek tudnak regisztrálni. A játékosok előbb meghívót kapnak egy regisztrációs számmal – csak ezzel tudnak regisztrálni az oldalon. Így tudjuk garantálni azt, hogy azok az ügyesebb gyerekek, akik a Hungary Talent eseményekre járnak, és végig tudnak csinálni meghatározott feladatokat.

- Egyre több a nyári tábor is...

B.V.: - 2016-ban, amikor először elindítottuk a Europe Summer Camp programot, akkor az egyesületeken kívül senki nem csinált ilyen típusú nyári tábort – vagy ha igen, akkor legfeljebb egyéni képzésként. Régebben nagyon hasznos és híres volt Szuper Levente kapus tábora, ami után már tíz éve szerveznek kapustábort a Pólusban – nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kapusok táboroztatásában nagy hagyomány van Magyarországon. 2010 óta figyeltem, hogy sok magyar játékos utazik ki Szlovákiába vagy Csehországba nyáron, sőt, olyat is tudnék mondani, aki Svédországba járt ki. Mindhárom országban teljesen más a jégkorong kultúra, tavaly például a cseh Nemzeti Sport újság szerint 140 nyári jégkorong tábort szerveztek csak júliusban az országban – ez felfoghatatlanul nagy szám. Emellett évről-évre több külföldi tábor érkezik Magyarországra. Azt ki merem jelenteni, hogy 2010 környékén körülbelül 100 magyar jégkorongozó látogatta a nyári táborokat – ez a szám most az 1000-hez közeledik, ha át nem lépte már. Ez kiváló hír, mert a magyar jégkorong fejlődésében is fontos szerepe lesz a jobban képzett, ügyesebb sportolóknak. A Europe Summer Camp után Magyarországon tíz másik tábort indítottak. Az elsők között volt a Skoda Tábor, amit már több éve szervez az MJSZ, aztán a HSA Hockey Skill Academy, az ACE Hockey, tavaly indult a Borsod Hockey Skill, a BB Tábor és a 19ers Ice Hockey Camp.

- Mi alapján válasszanak tábort a szülők?

B.V: - Nagyon fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azzal, hogy miért viszik a gyereket a táborba, miért fizetik ki a részvételi díjat. Ez legtöbbször az, hogy a gyerek elsősorban jól érezze magát, másodsorban pedig fejlődjön. Ha ezt a szülő jobban szeretné, mint a gyerek, akkor nem látom értelmét, hogy ilyen plusz táborban vegyen részt. Fontos persze megnézni azt, hogy milyen korosztálynak szól az adott tábor, sok helyen ugyanis a 8-10 éves gyerekek regisztrációját nem fogadják el. Ugyancsak szem előtt kell tartani, hogy milyen a program, hány üresjárat van, milyenek a szolgáltatások, és mennyire biztonságos a helyszín. Ami még nem triviális, hogy olyan edzői stáb legyen, akik tapasztaltak az adott korosztállyal, foglalkoztak már ilyen korú gyerekekkel korábban. Összességében azt gondolom, hogy a játékosoknak 15 éves koruktól van értelme külföldi táborokban részt venni, mivel mindenhol vannak ügyesebb és kevésbé ügyes játékosok – ez pedig a 15 éveseknél már élesen elválasztható.