Babic Vladimír főszervezővel beszélgettünk arról, hogy hogyan lett a semmiből három év alatt Európa legnagyobb select tornája a Europe Select Tournament-ből.

Honnan jött a Europe Select Tournament gondolata?

A COVID időszak alatt nagyon sokat gondolkoztam, hogy hogyan lehetne fejleszteni az eseményeket, amiket eddig szerveztünk, milyen újdonságot lehet még megcsinálni és elindítani. Európában már akkor volt egy olyan tendencia, hogy a select csapatok piaca terjeszkedni kezdett – jobban mondva, 2019 és 2023 között a select csapatok száma megháromszorozódott Európában.

Mivel rengeteg tapasztalatom volt már ilyen nagy események szervezésében, ezért a legnagyobb kijárási tilalomban kezdtem megszervezni az első Europe Select Tournament-et. Akkor még csak kezdeti terveink voltak: az első évben csak három korosztállyal vágtunk bele, és azzal a mottóval, hogy "majd meglátjuk, mi lesz belőle".

Mi lett belőle?

A számok azt mutatják, hogy három év alatt Európa egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) select tornája. Az utóbbi 25 évben minden nagy tornán megfordultam Európában: voltam többek között Zell am See-ben, Rigában, a World Talent Tournament-en, a CCM Tournament-en, Beldben, Svédországban, Svájcban, de többször jártam a világ legnagyobb utánpótlás tornáján, a Pee Wee Cup-on Québecben is. Halkan szúrom közbe, hogy a másik eseményünk, a Santa Claus Cup is a nagy események közé tartozik a versenynaptárban.

Minden ilyen nagy tornán komoly szervezői stáb dolgozik, rengeteg a háttérmunka, és kiválóan lehet tanulni ezeken az eseményeken, amiket az évek során volt szerencsém végiglátogatni. Mindenhol igyekeztem ellesni trükköket és "best practise"-eket, amit aztán a saját tornáinkon arra használtunk, hogy évről évre fejlődjünk és minél magasabb szintre emeljük az eseményt.

Az első gondolat mégis az volt a Europe Select Tournament kapcsán, hogy szeretném, ha ez lenne a legnagyobb európai select torna – ezt a célt pedig továbbra is üldözzük, a jelek szerint hatékonyan. Azért is egyedi az EST, mert ilyen nagy tornák, amik kifejezetten select csapatoknak szólnak, nincsenek.

Hogy sikerült az első torna?

Akkor a vírus miatt zártkapus tornát szerveztünk, minden résztvevőt buborékban tartottunk. Mindenkinek tesztelnie kellett, amit 48 óránként meg kellett ismételni. Három tornát szerveztünk így, szülők nélkül a namestovoi Altis Rezortban, ahova Csehországból, Magyarországról, Szlovákiából, Romániából és Lengyelországból is érkeztek csapatok. Összességében nagyon jól sikerült a szervezés, minőségi tornát tudtunk letenni az asztalra 20 csapat részvételével. Ezúton is szeretném megköszönni Mario Melicharek barátomnak a segítséget, nélküle nem tudtam volna megszervezni az első tornát, és most nem lenne a Europe Select Tournament olyan szinten, amilyenen van.

A második évben aztán költözni kellett...

Igen. Elkezdtük a szervezést ugyanúgy Namestovoban, de decemberben jött a hír, hogy bezár a Rezort és nem tudjuk többet ott szervezni a tornát. Bár nagyon szerettük a helyszínt és természetesen nem örültünk neki, hogy el kell jönnünk, de kétségbe azért nem estem, inkább új kihívásként éltem meg ezt a helyzetet. Mindössze egy hónappal később, januárban már sikerült megállapodnunk az új helyszínnel, ami a frissen nyitott Mátyásföldi jégcsarnok lett modern létesítményekkel és nyitott tulajdonosokkal, akik az első pillanattól kezdve segítőkészen álltak az eseményhez. Ez szerencsére a mai napig is így van, nagyon jó együttműködés alakult ki közöttünk, és a szervezési stábunk is bővült időközben. Ennek köszönhető, hogy a második évben az új helyszínen meg tudtuk duplázni a résztvevők számát – így 8 ország 42 egyesülete versenyzett 2022-ben.

Kihívásból ezután sem volt hiány, hiszen jött a harmadik év és vele az energiaválság.

Az első két év problémái után már nem is lepődtünk meg, hogy a harmadik is szolgál akadályokkal. A drasztikus áremeléssel kapcsolatos rémhírek terjengtek egész Európában, ami miatt többször kellett tárgyalnunk és új feltételekkel megállapodnunk. A tapasztalatok alapján amikor a legrosszabb időszak van, akkor kell tervezni és álmodozni, így októberben elkezdtük szervezni a harmadik Europe Select tornát. Rengeteg háttérmunkával, megbeszéléssel és tárgyalással később úgy állunk, hogy 13 ország 60 csapata érkezik Budapestre idén.

Mik a jövőbeli tervek? Mi a következő négy év célja?

Rengeteg nyitott kérdés van, egy biztos, hogy nem szeretnénk itt megállni, nem ez a végleges terv és természetesen továbbra is van hova fejlődni és tágítani a határokat. Az én célom, hogy sokkal nagyobb legyen Európa legnagyobb select tornája néhány éven belül. Több lehetőségünk is van a továbblépésre, amiket fel kell mérni, át kell gondolni. Természetesen az is kérdéses, hogy Budapesten belül terjeszkedjen az esemény több jégpályára, vagy esetleg költöztessük el a sorozatot másik országba. Egyelőre azonban egy dologra koncentrálunk, hogy a 2023-as torna résztvevői a lehető legjobban érezzék magukat nálunk és szívesen jöjjenek vissza a következő években is!