Székely Csaba, a Fehérvári Titánok, az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és az U20-as magyar válogatott kapusedzője régóta a Hungary Talent edzői stáb tagja - és természetesen az idei Europe Summer Camp során is ő felel majd a hálóőrök megfelelő edzéséért. Többek között arról is beszéltünk a fiatal szakemberrel, hogy milyen edzések várnak azokra a kapusokra, akik idén részt vesznek a nyári fejlesztőtáboron.

- Már negyedik éve te vagy a kapusok vezetőedzője a Europe Summer Camp stábjában, milyenek a tapasztalataid?
Székely Csaba: - Azt hiszem, hogy egészen egyedülálló lehetőséget kínál a Hungary Talent a Europe Summer Camp nyári fejlesztőtáborral, hiszen magyar és külföldi szakemberek segítségével egy különleges helyszínen készülhetnek a gyerekek a következő szezon kihívásaira. Ráadásul mivel több országból érkeznek, ezért egymástól is sokat tudnak tanulni nem csak a jégen, hanem azon kívül is - és persze az sem ritka, hogy szoros barátságok köttetnek egy-egy turnus alatt.

- A kapusok képzésén nagy hangsúly van a táborban...
Sz. Cs.: - Így van, hiszen, a játékosoknak és az edzőknek is az a jó, ha az edzéseken sok kapus van a jégen, hiszen így színes feladatokat tudnak megszervezni. Például köredzésen sokkal hatékonyabb, ha minden állomáson tudnak az edzők kapusokat is használni - ezzel a játékosok és a kapusok is fejlődnek. Egy-egy köredzésen 4-6 kapus tud dolgozni - ezért is kiváló, hogy a mezőnyjátékosok és hálóőrök tábora együtt van.

- Hogy néz ki egy kapus napi edzés programja?
Sz. Cs.: - Minden kapus napi három jeges edzésen vesz részt, emellett pedig speciális száraz edzéseket is tartunk nekik. Ez egy igazán intenzív hat nap, ráadásul még külön videó elemző meetingeket is tartunk, amin vissza tudjuk nézni a gyakorlatokat. Nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is igyekszünk előrelépést biztosítani. Természetesen ilyen tempó mellett a megfelelő regenerációra is komoly figyelmet fordítunk és nyugodtan mondhatom, hogy ez a legmagasabb szintű képzés az utánpótlás válogatottakra jellemző!

- Kiket vártok idén a táborban?
Sz. Cs.: - Az évek alatt teljesen nemzetközi lett a tábor, hiszen Erdélyből, Szlovákiából, Csehországból és Svájcból is érkeztek kapusok. Idén minden turnusra 20, 7-16 év közötti kapus regisztrálhat, de természetesen bárkit szívesen fogadunk. Ez a nemzetközi tendencia a stábra is igaz, mivel a magyarok mellett itt is három vagy még több országból érkeztek külföldi szakemberek - ami idén sem lesz másként.